8 راهکار برای کاهش قند خون

از آنجا که دیابت بر اکثر دستگاههای بدن آثار مخرب برجای میگذارد ، توجه به شایعترین ارگانهای در معرض خطر بیماران مبتلا به دیابت ضروری است بنابراین بررسی دورهای سلامت چشم ، پا و قلب و عروق از مهمترین نکاتی است که پیشنهاد میشود . اگرچه بسیاری داروها در کنترل دیابت مؤثر واقع شدهاند ولی کنار گذاشتن برخی عادات غلط و بهطور کلی تغییر سبک زندگی نه تنها به تأثیر بیشتر دارو کمک میکند بلکه خود به عنوان نوعی درمان کمکی محسوب میشود .
یکی از فواید مهم استفاده از دستگاه های خانگی کنترل قند ، در دسترس بودن هرچه بیشتر آن است که امکان کنترل به موقع و منظم میزان گلوکز خون را را به فرد دیابتی می دهد تا در صورت پیشرفت بیماری هرچه سریع تر تشخیص داده شود .
آمار حاکی از آن است که بیش از 90 درصد از افراد دیابتی چاق هستند . افزایش وزن عامل مهمی است که با تاثیر بر دستگاه های مختلف بدن از جمله غدد درون ریز و اختلال در میزان برخی هورمون ها منجر به افزایش میزان قندخون می شود . بر این اساس توصیه می شود میزان اضافه وزن محاسبه شده و حداقل پنج درصد از وزن کاسته شود . فعالیت عوارض دیابت است که علاوه بر کنترل میزان قندخون ، مراجعه به پزشک و اطمینان از سلامت آن را نیازمند است .
- دفاع از بدن در برابر عوامل عفونی
لثه بافتی حساس بوده که ممکن است در بیماران دیابتی بیش از دیگران دچار آسیب شود . بنابراین لازم است برای پیشگیری از التهاب و عفونت آن ، علاوه بر بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن منظم ، حداقل دو مرتبه در سال به دندان پزشک مراجعه کرد . نکته دیگر آنکه افزایش فشارخون در بیماران دیابتی سیستم ایمنی را تضعیف می کند . بنابراین مصون سازی علیه بیماری های شایع و فصلی از جمله آنفلوانزا برای این گروه از بیماران لازم است . مراقبت از پا ، رعایت بهداشت آن و پیشگیری از تحت فشار قرار دادن پا در کفش نیز کمک زیادی به جلوگیری از زخم پای دیابتی می شود .

موادغذایی مفید ، کمکالری و کمچرب نه تنها مانع از افزایش وزن و چربی خون میشود بلکه با تنظیم میزان فشار خون افراد دیابتی را به کنترل بیماریشان کمک میکند . بر این اساس متخصصان توصیه میکنند میزان کالری دریافتی روزانه تا 30 درصد و مقدار چربیهای اشباع شده تا حدود 10 درصد کاهش داده شود . از آنجا که فیبر غذایی هضم و جذب کربوهیدراتها را کاهش میدهد ، مصرف حداقل 15 گرم موادغذایی پر فیبر به ازای هر هزار کالری دریافتی پیشنهاد میشود . استفاده از ماهی ، دو مرتبه در هفته با تأمین اسیدهای چرب غیراشباع ضروری برای بدن از جمله امگا 3 اختلال ترشح هورمون انسولین را در بیماران دیابتی بهبود میبخشد . جایگزین کردن چربیهای مفید از جمله روغن زیتون و کره به جای روغنهای جامد ، کاهش میزان مصرف گوشت قرمز ، استفاده از دو تا سه وعده میوه در روز و محدودیت نمک نیز از فاکتورهای مهم برای کنترل این بیماری است . آخرین تحقیقات در رابطه با این عارضه نشان میدهد چنانچه بیماران دیابتی میزان دریافت کربوهیدرات را با میزان پروتئین دریافتی تعادل بخشند و از منابع پروتئین مانند سویا ، گوشت و پنیر به اندازه کافی و نه بیش از اندازه استفاده کنند ، کمک زیادی به کنترل بیماریشان کردهاند . به عنوان مثال استفاده از یک تا دو تکه گردو همراه با صبحانه و یا مصرف حبوبات در کنار غذا تأثیر بسزایی در درمان این عارضه دارد .
دارچین یکی از گیاهان پر فایده بوده که خواص درمانی فراوان دارد . متیل هیدروکسی کالکن ، پلیمری معروف در دارچین است که واکنش سلول های بدن را برابر هورمون های انسولین افزایش داده و در نتیجه با افزایش تاثیر این هورمون ، میزان تیدیل قند را به انرژی بیشتر می کند . چای این گیاه نیز حاوی آنتی اکسیدان های فراوانی است که از سلول های بدن در برابر آسیب های ناشی از عارضه دیابت حفاظت می کند . تحقیقات بسیاری بیانگر آن است که زغال اخته بنفش رنگ خواص دارویی زیادی از جمله تنظیم میزان قندخون دارد .دم کرده برگ های آن گیاه نیز کمک زیادی به کنترل دیابت می کند . جیم نما ، گیاهی است که مصرف روزانه 400 میلی گرم از آن جذب گلوکز را افزایش و میزان آن را در خون کاهش می دهد . افزایش جریان خون از راهکارهایی است که برای مقابله با آسیب به چشم و اعضای بدن در بیماران دیابتی مدنظر قرار گرفته است . گیاه چهل سکه ، حاوی ترکیبات مفیدی است که به دلیل داشتن چنین خاصیتی برای بیماران دیابتی تجویز می شود . جینسینگ ، دارویی گیاهی است که در حال حاضر در برخی مراکز فروش دارو یافت می شود . این دارو میزان ترشح انسولین را افزایش داده و با بهبود عملکرد قلب و عروق ، میزان عوارض را در بیماران دیابتی کاهش می دهد .
ورزش با استفاده از داروهای کاهش دهنده قندخون علاوه بر افزایش تاثیر مثبت دارو ، در به تاخیر انداختن عوارض جسمانی دیابت نقش مهمی دارد و از تشدید بیماری جلوگیری می کند . تحقیقات نشان داده است فعالیت بدنی ، میزان ترشح هورمون انسولین را که برای جذب گلوکز ضروری است افزایش داده و ترشح هورمون های بدن را تنظیم می کند . بنابراین فعالیت ورزشی برای مدت 150 دقیقه در هفته مدت زمان مناسبی برای افراد دیابتی تلقی می شود .
در حال حاضر حدود 40 درصد از افراد بزرگسال از اضطراب و استرس رنج می برند . این عارضه که روز به روز در جامعه در حال افزایش است ، با اختلال در میزان ترشح هورمون های بدن باعث افزایش میزان قندخون می شود . حذف این عامل مضر از زندگی و یا حداقل دوری از آن تا حدامکان تاثیر بسزایی در کنترل دیابت دارد . متخصصان ورزش ، پیاده روی در ساعات مشخصی از روز ، پرداختن به فعالیت های مورد علاقه و کنار آمدن با شرایط محیطی فعلی را مهم ترین راهکار مبارزه با استرس می دانند .
مقاومت نسبت به هورمون انسولین و یا کاهش میزان ترشح آن و در نتیجه افزایش میزان قندخون عارضه ای است که با تاثیر بر شبکیه چشم ممکن است میزان بینایی را کاهش دهد . آب مروارید و آسیب های عروقی چشم نیز از دیگر عوارض دیابت به شمار می رود .
8 راهکار برای کاهش قند خون
انجمن دیابت و بیماری های غیر واگیر استان مازندران